BEWUSTZIJN

Wanneer is een slachtoffer bewust, hoe controleer je het bewustzijn en hoe weet je of er sprake is van een normaal bewustzijn?

bloedsuikerspiegel - hypo - hyper - beroerte

Wat is de "D" van Disability?

De D staat voor Disability: de één-na laatste letter van het CABCDE-protocol. Bewustzijn betekent dat het slachtoffer bewust is van zichzelf en de omgeving en gepast reageert op gestelde vragen. Het bewustzijn functioneert goed als er voldoende zuurstof, een goede bloedstroom en een normaal functioneren van de hersenen aanwezig is. Lees hier meer over het bewustzijn en de factoren die hiermee te maken hebben!

Hoe onderzoek je een verstoring in het bewustzijn

Bloedsuikerspiegel

Beroerte

Meer weten over het functioneren van het bewustzijn? Volg dan één van onze BHV trainingen. 

 

 Zie meer informatie over CABCDE-methode.

HOE ONTSTAAT EEN VERSTOORD BEWUSTZIJN?

Oorzaken van een verstoord bewustzijn kunnen o.a. zijn: schedelletsel, hoogteziektes, ernstige shock, onderkoeling/hitteberoerte, hersenvliesontsteking, hoge en lage bloedsuikerspiegel en een beroerte. Vele oorzaken kunnen het bewustzijn verstoren. Het is daarom noodzakelijk om een juist onderzoek uit te voeren om erachter te komen wat de oorzaak is. 

 

Ontwerp zonder titel (4)

Hoe onderzoek je een verstoring in het bewustzijn

De AVPU-methode en de Glasgow Coma Scale zijn de bekendste manieren om eenvoudig te classificeren of een slachtoffer buiten bewustzijn is en in welke mate. Zowel de AVPU als de Glascow Coma Scale hanteren een score om dit te bepalen.

Voor de Hulpverlener is de belangrijkste check: controleer, obesererveer, stimuleer, bepaal een score

AVPU methode: 

Check Alert: Is het slachtoffer bij bewustzijn en in staat om te praten en reageren op vragen?

Check Verbal: Is het slachtoffer bij bewustzijn en opent hij/zij de ogen wanneer er gesproken wordt?

Check Pain: Reageert het slachtoffer op pijnprikkels? Een pijnprikkel toedienen kan door je nagel in de nagelriem van het slachtoffer te duwen.
Check Unresponsive: Is er geen reactie op eerdere onderzoeken?

Glasgow Coma Scale:

Let voornamelijk op:

 • Eye opening (ogen openen)
 • Motor response (bewegingsreactie)
 • Verbal response (vragen beantwoorden)
 • Elke onderdeel geeft een score weer. 
 • 8 of lager, ernstig letsel;
 • de patiënt ligt in coma 9 t/m 12,
 • matig hersenletsel 13 t/m 15,
 • licht hersenletsel.

Verplaatsen van een slachtoffer?

ZORG ALTIJD EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID!

Een slachtoffer mag alleen worden verplaatst, indien er sprake is van een levensbedreigende omgeving waar het slachtoffer zich bevindt. Bijvoorbeeld bij een brand, explosiegevaar, drukke weg, overstromingen of extreem weer. De rautekgreep, sleeptechniek en brandweergreep zijn voorbeelden van een snelle verplaatsing.

Bloedsuikerspiegel, don't forget the glucose!

Het bloedsuikergehalte in ons lichaam, oftewel de bloedsuikerspiegel, is vrijwel altijd stabiel. Hier zorgt het lichaam zelf voor. De bloedsuikerwaarde geeft aan hoeveel glucose/suiker er in ons bloed zit. Dit wordt verbrand door beweging. Het lichaam maakt insuline aan, waardoor glucose uit het bloed wordt opgenomen door cellen. Iemand met suikerziekte maakt zelf geen insuline aan en moet dit kunstmatig aanvullen. Door dit te doen blijft ook bij suikerpatiënten de bloedsuikerspiegel stabiel en kan de hoogte worden gecontroleerd. 

Een gevolg van een laag bloedsuikergehalte is het gevoel van een dipje en weinig energie. Een te lage bloedsuikerspiegel kan ontstaan door onvoldoende voedselinname of teveel lichaamsbeweging waar de de insuline niet op is aangepast.

Wat zijn de symptomen bij en te LAGE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Indien een slachtoffer een te lage bloedsuikerspiegel heeft, kan hij/zij duizeligheid en verwardheid ervaren. Vermoeidheid, beven, zweten en stemmingswisselingen kunnen ook voorkomen. 

Wat doe je bij symptomen bij een te LAGE BLOEDSUIKERSPIEGEL

 1. Geef het slachtoffer bij een te lage bloedsuikerspiegel snelwerkende suikers, zoals druivensuiker (Dextro Energy) of limonadesiroop. 
 2. Is het slachtoffer buiten bewustzijn en betreft het een suikerpatiënt? Breng dan honing of een andere suiker aan op de binnenkant van de wang.  

GLUCOSE IS DE BRANDSTOF VAN ONS LICHAAM EN SPEELT EEN BELANGRIJKE ROL BIJ HET BEWUSTZIJN

wat zijn de symptomen van een te HOGE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Een te hoge bloedsuikerspiegel kan ontstaan door het eten of drinken van te veel suikers of koolhydraten, stress, weinig lichaamsbeweging of bij ziekten met diarree, koorts of braken. 

Het slachtoffer kan, naast bovengenoemde symptomen, ook dorst en jeuk hebben. Net als bij een te lage bloedsuikerspiegel, wordt het slachtoffer trager en zwakker. Ook kan de ademhaling versnellen.

wat doe je bij een te HOGE BLOEDSUIKERSPIEGEL

 1. Bel bij een te hoge bloedsuikerspiegel direct 112 en gebruik de Alarm App, ook als het slachtoffer bij bewustzijn is.
 2. Leg bij een te hoog bloedsuikergehalte het slachtoffer in een stabiele zijligging.

hoe herken ik een beroerte. Hanteer de MAST test

hoe herken je EEN BEROERTE 

Een vorm van een stoornis in het bewustzijn is een beroerte / hersenbloeding, herseninfarct : dit gebeurt wanneer de bloedstroom van de hersenen plots wordt verstoord. dit kan zijn door letsel zoals breuk, stolsel in de hersenen. Een  lichtere vorm van een beroerte is een TIA.  In beide vorm krijgen de hersenen geen goede zuurstof en bloed toevoer. Dit kan leiden tot ernstige complicaties in je bewustzijn maar ook permanente schade zoals verlamdheid veroorzaken. 

Om te ontdekken of iemand een beroerte heeft, wordt de mond-spraak-arm test uitgevoerd.

Mond: Vraag of het slachtoffer de tanden laat zien.

Spraak: Laat het slachtoffer praten.

Arm: Vraag om beide handen omhoog te houden.

Krachtverlies, plotselingen blindheid, verlamming aan 1 zijde zijn tevens signalen.

bij bewustzijn of buiten bewustzijn?

 1. Bij bewustzijn  

  Wanneer het slachtoffer alert is, is het belangrijk om met het slachtoffer te praten om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Stel vragen als ‘Wat is er gebeurd?’, ‘Wat voel je?’ en ‘Waar heb je pijn?’. Vraag naar tijd en plaats, welke dag van de week of maand het is, de eigen naam en voornaam, of het slachtoffer medicijnen gebruikt en wie moet worden gewaarschuwd. 

 2. Buiten bewustzijn  

  Schakel bij een abnormale ademhaling direct 112 in, zet je telefoon op de speaker en laat, indien mogelijk, een AED halen door omstanders. Is er een ademhaling? Leg dan het slachtoffer in de stabiele zijligging. 

tips & tricks

STABIELE ZIJLIGGING

De stabiele zijligging voorkomt dat de tong in de keel komt te liggen bij een slachtoffer. Als je een slachtoffer alleen moet laten, leg je deze ook in een stabiele zijligging. Mocht het slachtoffer moeten braken, dan kan dit.

 

MAAK DE CABCDE-METHODE EIGEN, DIT REDT LEVENS!

 

Safety App

De CABCDE-methode kun ook je raadplegen in de Safety App zodat je altijd in geval van nood een digitale assistent bij de hand hebt.

Safety Experience

De CABCDE-methode wordt toegepast binnen al onze hulpverleningstrainingen, waaronder  de Emergency Responder & Emergency Specialist trainingen.

DE SNELSTE ROUTE NAAR HULP

Met onze technologie ben je verzekerd van lokale hulp totdat 1-1-2 is gearriveerd.
Met onze unieke trainingen weet jij wat je moet doen bij een noodsituatie.