Slagaderlijke bloeding

Wat is een slagaderlijke bloeding, hoe herken je een slagaderlijke bloeding en hoe behandel je deze?

Inwendige bloeding - uitwendige bloeding  - bloedvaten 

Wat is de "C" van Critical Bleeding?

De C staat voor Critical bleeding: de eerste letter van het CABCDE-protocol. Critical bleeding betekent een kritische bloeding en is vaak een slagaderlijke bloeding die als eerste behandeld dient te worden. De bloeding kan inwendig of uitwendig zijn. Inwendig bloedverlies is minder zichtbaar.

Welke soorten bloedingen zijn er en hoe ga je hier mee om?

Wat zijn de hulpmiddelen die je kan gebruiken om een slagaderlijke bloeding te stoppen?

Meer weten over hoe je om moet gaan met een slagaderlijke bloeding? Volg dan één van onze BHV trainingen. 

Zie meer informatie over CABCDE-methode.

 

HOE ONTSTAAT EEN LEVENSGEVAARLIJKE kritische bloeding?

Een kritische bloeding kan een inwendige of een uitwendige bloeding zijn. Een inwendige bloeding ontstaat in de organen door bijvoorbeeld een botsing, infectie, ziekte of botbreuk. Een uitwendige bloeding kan ontstaan door een val, botsing, snijwond of door geweldpleging. Denk hierbij aan messteken of schotwonden. Een kritische bloeding is levensbedreigend en er dient daarom ook snel gehandeld te worden.

 

ongeval

HOE ONDERZOEK JE EEN kritische bloeding

Controleer bij een catastrofale bloeding de hals, oksel, lies en knieholte (HOLK). Dit zijn de plaatsen waar grote bloedvaten oppervlakkig verlopen.   

Een catastrofale bloeding kan al binnen twee minuten dodelijk zijn. De plek van het lichaam waar de bloeding zich bevindt, bepaalt wat voor drukmiddelen het beste kunnen worden gebruikt. Neem direct maatreglen bij: 

 • Bloed dat uit de wond blijft stromen; 
 • Bebloede kleding; 
 • Bloed dat een plas heeft gevormd; 
 • Verlies van ledematen; verband dat doorweekt is van het bloed; 
 • Een bloeding bij een persoon, die buiten bewustzijn (aan het raken) is;
 • Een vermoedelijke inwendige bloeding bij een val of een botsing waarna het slachtoffer klaagt over pijn, misselijkheid. 

Verplaatsen van een slachtoffer?

ZORG ALTIJD EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID!

Een slachtoffer mag alleen worden verplaatst, indien er sprake is van een levensbedreigende omgeving waar het slachtoffer zich bevindt. Bijvoorbeeld bij een brand, explosiegevaar, drukke weg, overstromingen of extreem weer. De rautekgreep, sleeptechniek en brandweergreep zijn voorbeelden van een snelle verplaatsing.

Wat zijn de symptomen bij een inwendige bloeding?

Bij een inwendige bloeding heeft het slachtoffer vaak een bleek gelaat. Vooral de lippen en de huid onder de oogleden zijn bleek. Het slachtoffer kan een blauwe verkleuring rond de mond hebben. Blauwe, opgezwollen en pijnlijke plekken kunnen duiden op de plek van een inwendige bloeding. Ook zwelt het lichaam op bij de plekken waar het bloed heen stroomt. Denk hierbij aan de bovenbenen en de buikholte. Pijn, misselijkheid en braken kunnen ook een gevolg zijn van een interne bloeding.

Wat doe je bij een inwendige bloeding?

 1. Laat het slachtoffer in eerste instantie plat liggen, met de hoofd en de benen een klein stukje hoger dan het middenrif.
 2. Geef het slachtoffer niets te eten of te drinken, ook al vraagt het slachtoffer hierom.
 3. Verwarm het slachtoffer met een deken, jas of reddingsdeken.
 4. Stel het slachtoffer gerust.
 5. Blijf vitale organen controleren. 

Laat het slachtoffer bij hevig bloedverlies altijd platliggen

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN BIJ een uitwendige bloeding

Bij een uitwendige bloeding stroomt het bloed uit het lichaam. Is het een slagaderlijke bloeding dan komt het bloed er stootsgewijs uit op het ritme van het hart. De kleur van het bloed is vaak lichtrood. Dit betekent dat het zuurstofrijk bloed is. Een slagaderlijke bloeding kan binnen 2 minuten al dodelijk zijn.

Het slachtoffer heeft vaak een bleek gelaat. Vooral de lippen en de huid onder de oogleden zijn bleek. Het slachtoffer raakt langzaam buiten bewustzijn en kan een verwarde indruk maken. Het slachtoffer kan daarbij koud aanvoelen.

WAT DOE JE bij uitwendige bloeding

 1. Laat het slachotffer liggen
 2. Neem een steriel verband, (schoon) kledingstuk of doek en bedek de wond
 3. Druk zo hard mogelijk
 4. houd een gewond lichaamsdeel omhoog (arm,been).
 5. Is het een diepe wond dan probeer je de wond op te vullen met gaas of een schone doek.(wound Packing)
 6. Gebruik een tourniquet bij verwondingen aan de arm of been.
 7. Houd zo lang mogelijk druk tot de komst van de proffesionele hulpdiensten
 8. Verwijder eenmaal aangebrachte middelen nooit zelf (zoals een tourniquet)
 9. Verwarm het slachtoffer bij een kritische bloeding.

Een tourniquet aanbrengen zal pijn veroorzaken bij het slachtoffer, maar is noodzakelijk om een catastrofale bloeding te stoppen

Wat zijn de hulpmiddelen die je kan gebruiken om een slagaderlijke bloeding te stoppen?

Allereerst zijn je handen je eerste hulpmiddel bij een kritische bloeding. Directe druk kan toegepast worden met de handen of met een (schoon!) kledingstuk, zoals een T-shirt.  De plek van het lichaam waar de bloeding zich bevindt, bepaalt wat voor hulpmiddelen het beste kunnen worden gebruikt.

Arm of been: Bij een catastrofale bloeding aan een arm of been, is het gebruik van een tourniquet aanbevolen.  

Hals/schouder: Pas bij een catastrofale bloeding in de hals, lies of oksel directe druk toe of probeer de wond op te vullen met homeostatisch verband.

wAT IS EEN TOURNIQUET?

Een tourniquet is een speciaal ontwikkelde drukmiddel die ingezet kan worden bij een kritische bloeding. Er zijn verschillende soorten tourniquets van diverse merken, zoals bijvoorbeeld de SAM XT en de CAT Tourniquet.  

wAT IS homeostatisch verband?

Homeostatisch verband bevat een soort korrel: Granules. Granules bevatten stollingseigenschappen.

Celox rapid Gauze is een type homeostatisch verband. Celox granules gaan een kruisreactie aan met rode bloedcellen en vormen zo, binnen enkele minuten, een stevig stolsel onafhankelijk van het natuurlijke stollingsmechanisme van het lichaam.

 

Wat is een een reddingsdeken?

De reddingsdeken is een onmisbaar hulpmiddel in een EHBO kit, misschien wel de belangrijkste. Een reddingsdeken helpt bij koud-of warmte letsels en kan een slachtoffer opwarmen of juist afkoelen. Met name het opwarmen van een slachtoffer is bij een slachtoffers met een kritische bloeding aan de orde.

Een reddingsdeken heeft 2 zijdes: goud en zilver. Door de goudkleurige zijde omhoog te leggen en de zilveren kant op het lichaam verwarmt het slachtoffer.

Door de zilverkleurige zijde omhoog te leggen en de gouden kant op het lichaam koelt het slachtoffer af.

tips & tricks

Tijd opschrijven

In verband met het risico op permanente schade wordt gestreefd naar een maximale draagtijd van 1 uur. Hierna wordt de zogenoemde tourniquetpijn steeds ondraaglijker. Het langdurig dragen van een tourniquet kent de volgende fases:

2 uur: toenemende pijn, dit hoeft nog geen schade te veroorzaken.

2- 6 uur: zeer pijnlijk, er ontstaat een hevige ontsteking, waarbij het lichaam heftig reageert op de infectie. Dit kan leiden tot nierfalen en schok.

> 6 uur: afsterven van het weefsel. Een tourniquet aanbrengen zal pijn veroorzaken bij het slachtoffer, maar is noodzakelijk om een catastrofale bloeding te stoppen.

MAAK DE CABCDE-METHODE EIGEN, DIT REDT LEVENS!

 

Safety App

De CABCDE-methode kun ook je raadplegen in de Safety App zodat je altijd in geval van nood een digitale assistent bij de hand hebt.

Safety Experience

De CABCDE-methode wordt toegepast binnen al onze hulpverleningstrainingen, waaronder  de Emergency Responder & Emergency Specialist trainingen.

DE SNELSTE ROUTE NAAR HULP

Met onze technologie ben je verzekerd van lokale hulp totdat 1-1-2 is gearriveerd.
Met onze unieke trainingen weet jij wat je moet doen bij een noodsituatie.