CIRCULATIEproblemen

Wat is een circulatieprobleem? hoe herken je een circulatieprobleem en hoe behandel je deze?

AED - hartstilstand - schock

Wat is de "C" van Circulation?

De C staat voor "Circulation". Dit betekent circulatie: het circulerende bloed in de bloedvaten noemen we de circulatie of bloedsomloop. Het is de belangrijkste functie van het hart. Het hart pomp het bloed rond in het lichaam en zorgt ervoor dat alle belangrijke organen voorzien worden van o.a zuurstof en voedingsstoffen. Zijn er problemen in de circulatie dan stopt de bloedsomloop en spreekt men over een circulatiestilstand. Hoe kan dit en hoe moet je handelen?

Shock

Hartaanval

Hartstilstand

Een belangrijk hulpmiddel bij een circulatiestilstand is een AED apparaat.

Meer weten over hoe je om moet gaan met een circulatieprobleem? Volg dan één van onze BHV trainingen. 

Zie meer informatie over CABCDE-methode.

HOE ONTSTAAT EEN circulatieprobleem?

Een circulatieprobleem staat in verband met een slechte bloedcirculatie circulatie. Een slechte bloedcirculatie is niet leeftijd gerelateerd en kan worden veroorzaakt door obesitas, overgewicht, hoge bloeddruk, en hoog cholesterol. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan fysieke inspanning of een zittende levensstijl (een kantoorbaan) en overtollige consumptie van zout, vet en alcohol. Stress en roken spelen hierin ook een grote factor.

Indien er niets gedaan wordt aan een slechte bloedcirculatie, heeft dit een slechte werking op het hart en hersenen en kan dit uiteindelijk leiden tot chronische of zelfs onherstelbare schade.

Hoe pak je dit aan? Let op gezonde voeding, matig alcoholinname en probeer vaker te bewegen. Opstaan dus en een ommetje maken!

 

Ontwerp zonder titel (5)-1

Hoe kun je een circulatieprobleem onderzoeken.

Er zijn verschillende factoren die kunnen wijzen op een slechte circulatie. Zoals vermoeidheid, spierpijn, haaruitval, verkleuring van de huid, broze nagels, minder eetlust. De circulatieproblemen die worden behandeld in het C-ABCDE protocol zijn echter acuut. De symptomen van onder andere shock, circulatiestilstand en hartinfarct zullen worden benoemd. 

Verplaatsen van een slachtoffer?

ZORG ALTIJD EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID!

Een slachtoffer mag alleen worden verplaatst, indien er sprake is van een levensbedreigende omgeving waar het slachtoffer zich bevindt. Bijvoorbeeld bij een brand, explosiegevaar, drukke weg, overstromingen of extreem weer. De rautekgreep, sleeptechniek en brandweergreep zijn voorbeelden van een snelle verplaatsing.

Wat zijn de symptomen bij een shock- ernstige circulatieproblemen

Het slachtoffer heeft een vale, grijzige gelaatskleur, mogelijk ook bleke nagelbedden en voelt koud en klam aan. Er ontstaat zweet op het voorhoofd dat na het wegstrijken niet terugkomt. Het slachtoffer kan dorst hebben, voelt zich onrustig, is bang en slap en voelt dat het de verkeerde kant op gaat. Ook kan het slachtoffer hevige buik- of rugpijn hebben.  

Wat doe je bij shockverschijnselen - ernstige circulatieproblemen 

 1.  Laat het slachtoffer zich niet inspannen.
 2. Laat het slachtoffer op de rug of in een zijhouding liggen of met opgetrokken knieën. Bekijk wat de meest comfortabele houding is.
 3. Laat het slachtoffer niet afkoelen. Dek toe met een deken of jas. 
 4. Laat het slachtoffer niets drinken. Het lichaam probeert de vitale functies zoals hart, longen en hersenen werkend te houden. Door drinken of eten te geven zal de bloedtoevoer richting het spijsverteringkanaal gaan en niet naar de essentiële organen. 

Wat is het verschil tussen een mentale en lichamelijke shock

Vaak wordt het woord shock direct gerelateerd aan een mentale shock. De lichamelijke shock wat bij circulatieproblemen voorkomt is compleet anders en is dan ook levensbedreigend. Een mentale shock komt vaak voort uit een traumatische gebeurtenis en is niet levensbedreigend. 

de lichamelijke shock kan veroorzaakt worden door extreem bloedverlies, slecht functioneren van het hart, extreem allergische reactie, extreem vochtverlies bij inspanning, braken en diaree door ziekte of extreem vochtverlies door brandwonden.

Bij een circulatiestilstand pompt het hart geen bloed meer rond en moet direct worden gestart met reanimeren.

Herken de signalen van een hartaanval

Bij een circulatiestilstand pompt het hart geen bloed meer rond en moet direct worden gestart met reanimeren. De hartstilstand is een bekende voorbeeld hiervan. Het verschil tussen een hartstilstand en een hartinfarct is dat bij een hartinfarct de bloedtoevoer naar het hart stopt  door een bloedvat plotseling afgesloten wordt.

Bij een hartinfarct is een slachtoffer daarbij vaak nog bij kennis. Bij een hartstilstand stopt je hart  tijdelijk of permanent met kloppen. Bij een hartstilstand raakt een slachtoffer tevens snel het bewustzijn kwijt en stapt de ademhaling.  Signalen zijn extreme vermoeidheid, het vasthouden van vocht, misselijkheid, braken en bleek zien.

Wat zijn de symptomen bij een hart/circulatiestilstand

Het slachtoffer reageert niet meer. De ogen kunnen geopend zijn, maar lijken niets waar te nemen. Armen en benen kunnen trekkende bewegingen maken, wat doet denken aan een epileptische aanval. Vaak is het gelaat bleek en rauw. Het slachtoffer ademt niet meer.  

In de eerste minuten na een circulatiestilstand kan het slachtoffer nog happende ademhalingsbewegingen maken. Deze bewegingen zijn onregelmatig, traag en vaak luidruchtig. Deze happende vorm van ademhaling wordt “gasping” genoemd. Gasping mag niet worden vergeleken met een normale ademhaling. 

Wat doe je bij een hart/circulatiestilstand

 1. Bel 112 en laat een AED halen 
 1. Zet je handen in het midden van de borstkas of leg je hand onder de oksel en beweeg naar het midden van de borstkas. Houd de handen op elkaar en vingers niet ingesloten.  
 2. Druk de borst ongeveer 6 centimeter in.  
 3. Doe dit 30 keer.  
 4. Pas de chinlift toe, knijp de neus dicht en geef 2 beademingen.  
 5. Laat een Automatische Externe Defibrillator (AED) halen 
 6. Pas de AED toe. 
 7. Wissel constant af tussen 30 borstcompressies en 2 beademingen.

De overlevingskans bij een hartstilstand met een AED is 50-70%

AED: een heel belangrijke hulpmiddel

een AED, ofwel een Automatische Externe Defibrillator. Een AED is nodig om het hart te resetten en een normale hartslag terug te krijgen. Een hart staat namelijk bijna nooit helemaal stil.

Dit heet ventrikelfibrilleren: een toestand waarbij de hartspiervezels in de hartkamers niet langer gecoördineerd samentrekken. Dit resetten noemen we defibrilleren. Dit kan alleen met een AED. De kans op overleven met een AED is 50-70%. Elke minuut vertraging bij de defibrillatie verlaagt de overlevingskans met 10%. Is er een AED in de buurt, pak deze om de kans op het redden van het leven te verhogen

tips & tricks

DRENKELING

Bij een drenkeling wordt gestart met 5 beademingen, gevolgd door 30 borstcompressies. Met de borstcompressies wordt kunstmatig een bloedstroom op gang gehouden. Door de beademingen wordt zuurstof aan het bloed toegevoegd. Het doel is om het ontstane zuurstoftekort terug te dringen. Met het gebruik van een AED vindt een ongecontroleerd hart, door middel van een stroomshot, het ritme weer terug.

 

HARDE ONDERGROND 

Verplaats het slachtoffer, indien nodig, naar een plek waar de reanimatie goed kan worden uitgevoerd. Het liefst op een harde, vlakke ondergrond. Als het verplaatsen niet lukt, moet de reanimatie hoe dan ook worden gestart. Ligt het slachtoffer op een bed of bank? Probeer dan een plank of een andere harde ondergrond onder de borstkas van het slachtoffer te leggen. 

 

MAAK DE CABCDE-METHODE EIGEN, DIT REDT LEVENS!

 

Safety App

De CABCDE-methode kun ook je raadplegen in de Safety App zodat je altijd in geval van nood een digitale assistent bij de hand hebt.

Safety Experience

De CABCDE-methode wordt toegepast binnen al onze hulpverleningstrainingen, waaronder  de Emergency Responder & Emergency Specialist trainingen.

DE SNELSTE ROUTE NAAR HULP

Met onze technologie ben je verzekerd van lokale hulp totdat 1-1-2 is gearriveerd.
Met onze unieke trainingen weet jij wat je moet doen bij een noodsituatie.