Luchtwegen

Hoe ga je om met een luchtwegbelemmering, hoe herken je luchtwegbelemmering en hoe behandel je deze?

 

Luchtwegbelemmering- verstikking - bijgeluiden

Wat is de "A" van Airway?

De A staat voor Airway: de tweede letter van het CABCDE Protocol. Dit betekent "Luchtwegen".

De luchtwegen moeten vrij zijn om voldoende te kunnen ademen. Als dit niet het geval is, dienen de luchtwegen vrij te worden gemaakt van een belemmering. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een belemmering, die elk een andere manier van handelen vragen. Lees hoe je moet handelen bij:

Wil je weten over hoe je om moet gaan met een luchtwegbelemmering ? Volg dan één van onze trainingen of download de Safety App. 

 

Zie meer informatie over CABCDE-methode.

 

HOE ONTSTAAT EEN LEVENSGEVAARLIJKE luchtwegbelemmering?

Een luchtwegbelemmering is vaak niet zichtbaar en kan veroorzaakt worden door het inademen van rook of chemische stoffen. Dit komt doordat de slijmvliezen van een slachtoffer kunnen opzwellen waardoor de luchtweg belemmert en ademen niet meer gaat.

Een andere bekende luchtwegbelemmering kan door voedsel komen en heet een verstikking.  Een slachtoffer kan zich verslikken waardoor het voedsel in de luchtweg kan schieten en vast komt te zitten. Andere oorzaken kunnen zijn; bloed of maaginhoud of een inwendige bloedingen, zoals borstletsel of een klaplong.  

Een luchtwegbelemmering is levensbedreigend en er dient dus snel gehandeld te worden.

 

shutterstock_261647210

Hoe onderzoek je een luchtwegbelemmering?

Aangezien een luchtwegbelemmering meerde oorzaken kan hebben is het belangrijk om te onderzoeken of het slachtoffer nog kan ademhalen of op een normale manier kan praten. 

 1. kijk of de situatie veilig is
 2. ga na wat er gebeurd is, zie je duidelijk dat iemand stikt?
 3. Kan de persoon nog hoesten?

Handel direct bij een luchtwegbelemmering. Een slachtoffer die niet kan ademhalen valt binnen 30-60 seconden buiten bewustzijn. Een persoon kan 3 minuten zonder zuurstof, wordt het langer dan 3 minuten dan begint het lichaam schade op te lopen - beginnende bij de hersen.

Verplaatsen van een slachtoffer?

ZORG ALTIJD EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID!

Een slachtoffer mag alleen worden verplaatst, indien er sprake is van een levensbedreigende omgeving waar het slachtoffer zich bevindt. Bijvoorbeeld bij een brand, explosiegevaar, drukke weg, overstromingen of extreem weer. De rautekgreep, sleeptechniek en brandweergreep zijn voorbeelden van een snelle verplaatsing.

Wat zijn de symptomen in geval van een luchtwegbelemmering bij inademing van rook?

Rook bevat koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Bij inademing van dergelijke stoffen of bij blootstelling aan verbrande gassen kan je een vergiftiging, longirritatie of longzwelling oplopen. Dit kan een verstikking door rook of chemische stoffen tot gevolg hebben. De uiterlijke verschijnselen die daarbij komen kijken zijn mogelijk zwarte randen onder de neusvleugels, een benauwd uiterlijk en een bleke of vuurrode huidskleur. 

Wat doe je bij een inademing van rook/chemische stoffen?

 1. Zet het slachtoffer in een halfzittende houding. Laat het slachtoffer NIET liggen, tenzij verlies van bewustzijn optreedt en een reanimatieprocedure moet worden gestart.  
 2. Verplaats het slachtoffer naar een plek waar veel zuurstof aanwezig is of zet ramen open wanneer het een situatie binnen betreft.  
 3. Verwijder de kleding van het slachtoffer, indien deze nog sporen van gas of andere chemische stoffen kan bevatten.

Met ingehouden adem kun je maximaal 30 seconden door rook lopen

wat zijn de symptomen bij een verstikking?

Bij een verstikking zit er een voorwerp of stuk voedsel vast in de luchtweg van een slachtoffer. Dit is herkenbaar doordat het slachtoffer een gierende ademhaling heeft, mogelijk een zachte en stille hoest en een benauwd uiterlijk.

Het slachtoffer kan niet praten en snakt naar lucht. Wanneer het slachtoffer geen ademhaling heeft, grijpt hij of zij naar de keel, krijgt een blauwe verkleuring, raakt in paniek en kan eventueel het bewustzijn verliezen. Het gezicht en de keel kunnen opzwellen door slijm/vocht in de longen. 

Wat doe je bij een verstikking?

 1. Laat het slachtoffer goed hoesten indien dit nog mogelijk is.
 2. Geef aan om dieper te hoesten om zo te proberen het voorwerp volledig uit de luchtweg te verwijderen. De situatie kan verergeren of verbeteren. 
 3. Geef 5 rugslagen tussen de schouderbladen afwisselend met 5 buikstoten.
 4. Blijf dit herhalen tot de luchtweg weer vrij is en het slachtoffer kan ademen.
 5. Valt het slachtoffer neer en raakt het slachtoffer buiten bewustzijn, probeer dan de mond leeg te maken.
 6. Lukt dit niet ga direct over tot reanimeren.

5x rugslagen en 5x buikslagen - dat is de regel bij een buikgreep.

Handelen bij onbewust slachtoffer met een luchtwegbelemmering?

Er zijn verschillende geluiden die kunnen duiden op een inwendige luchtwegbelemmering. Door goed te luisteren, leer jij de geluiden te herkennen en weet jij wat je moet doen. De 3 bijgeluiden bij een slachtoffer dat niet bij bewustzijn is.

 1. Snurken, inzakken van de tong.  
 2. Rochel, vochtbloed in de luchtweg. 
 3. Piepen, vernauwing van de luchtweg 

Wat doe je bij een piep, rochel, snurk?

 1. Piepen, betekent een vernauwing van de luchtweg. er is dus iets dat dwars zit. Open de mond en probeer het obstakel te verwijderen met een scheppende beweging met je hand. Zorg dat je met je andere hand  je duim tussen de wang en de tanden plaatst van het slachtoffer. 
 2. Rochel, betekent vochtbloed in de luchtweg. Maak een snelle kanteling en draai het lichaam van het slachtoffer naar je toe. laat het vocht of braaksel uit de mond lopen en draai het slachtoffer weer terug op zijn rug
 3. Snurk, betekent inzakken van de tong. Het slachtoffer ligt waarschijnlijk op zijn rug en de tong is in zijn keel naar achtere gevallen. door middel van een chinlift kan deze naar voren worden gehaald.

tips & tricks

JAWTHRUST

Om het inzakken van de tong tegen te gaan bij bewusteloosheid kun je een jawthrust of chinlift toepassen. De jawthrust wordt vooral gebruikt bij symptomen van wervelletsel. De jawthrust geeft minder kanteling van het hoofd ten opzichte van de chinlift.

 

MAAK DE CABCDE-METHODE EIGEN, DIT REDT LEVENS!

 

Safety App

De CABCDE-methode kun ook je raadplegen in de Safety App zodat je altijd in geval van nood een digitale assistent bij de hand hebt.

Safety Experience

De CABCDE-methode wordt toegepast binnen al onze hulpverleningstrainingen, waaronder  de Emergency Responder & Emergency Specialist trainingen.

DE SNELSTE ROUTE NAAR HULP

Met onze technologie ben je verzekerd van lokale hulp totdat 1-1-2 is gearriveerd.
Met onze unieke trainingen weet jij wat je moet doen bij een noodsituatie.